torstai 20. lokakuuta 2011

Tunneäly




Järki ja tunne kamppailivat keskenään, kumpi voitti? Järki katosi metsään ja tunne kasvoi pakahtumistaan, kunnes puhkesi kuplana ilmaan. 


Shakki on järkipeli, jossa pelaajat tekevät strategisia siirtoja. Jokseenkin helppoa, jos osaat pelin säännöt ja sinulla on pelisilmää. Elämän shakkipeli sen sijaan ei aina ole niin simppeliä, sillä siinä lisävaikeuden peliin tuovat tunteet. Shakkipeli vaikenee heti, jos asetamme itsemme pelinappuloiden sijaan pelilaudalle. Tällöin emme enää seuraa peliä ylhäältä päin katsottuna, vaan elämme pelin sykkeen keskellä. Joukkuetoverit tulevat entistä enemmän tärkeimmiksi, kun pelistä tulee henkilökohtainen. Pelaako joukkue yhteen pussiin ja toimiiko henkilökemiat? 


Nykypäivänä tunneälyä arvostetaan yhä enemmän, pelkällä matemaattisella ja loogisella ajattelutavalla ei pitkälle pötki. Tunneäly tarkoittaa taitoa tunnistaa tunteiden merkitys ja tämän taidon hyväksikäyttämistä ongelmanratkaisuissa. Tunneäly on valttia tämän päivän työmarkkinoilla, sillä tunneälykäs ihminen omaa hyvät vuorovaikutustaidot ja taitaa tiimityöskentelyn salat. 

Tunneäly helpottaa myös arkea, sillä tunneherkkä ihminen osaa tulkita paremmin sekä omia, että muiden tunteita. Tunteet ohjaavat valintojamme ja toimintojamme. Meitä ohjaavat sekä negatiiviset että positiiviset tunteet, jotka vuorostaan vaikuttavat päätöksiimme, niin suuriin kuin pieniinkin. Tunteita ei pitäisi missään nimessä vähätellä, sillä mitä paremmin me ymmärrämme niitä, sitä paremmin asiat sujuvat kotona, ja sen ulkopuolellakin. Puhumattakaan, miten tärkeätä ihmisen hyvinvoinnille on tunnistaa omat tunnetilansa ja täten elää tasapainoista elämää. Tehdään tunteet tutuiksi puhumalla, sillä tunteita ei kuulu jättää kaapin pohjalle pölyttymään.






1 kommentti:

  1. Voihan muotoilu! Viimeinen kappale ei sitten millään suostu olemaan samaa tyyliä kuin yllä olevat.

    VastaaPoista

Kommenteista hurmaannutaan hymysuin.