torstai 22. syyskuuta 2011

KOSKETUS TEKEE HYVÄÄ


Ihanaa, että olet siinä. Kosketus rauhoittaa ja lisää mielihyvän tunnetta. Ennen kaikkea kosketus on yhteys toiseen ihmiseen. Se kertoo, että emme ole yksin. 

Eniten kosketusta ihminen saa elinikänsä ensimmäisinä vuosina. Teini-ikää lähestyttäessä koskettaminen vähenee, kun taas aikuisikään tultaessa kosketus saattaa lisääntyä, esimerkiksi parisuhteen myötä. Iän karttuessa koskettaminen lisääntyy jälleen, ihan jo ajatellen miten paljon vanhus saa kosketusta osakseen eri hoitomuotojen kautta. – Mites täällä voidaan, vanhainkodin hoitaja kysyy, samalla silittäen papan selkää.


Saanko halata?
HaliCard toimii kaikkialla maailmassa.
Aikuisten välillä kosketus ei olekaan yhtä yksioikoinen asia. Eteenkin vastakkaisten sukupuolten välillä, kosketukseen liittyy useimmiten seksuaalisia jännitteitä. Käsipäivää toki sanotaan, mutta hyvää oloa tämä rutiininomainen kosketus harvemmin antaa. Halaaminen on tuttujen kesken nykyään arkipäivää, mutta kuitenkin paljon tavallisempaa naisten, kuin miesten kesken. Soveliaaksi halaaminen muuttuu miesten kesken urheilun parissa. Silloin saa kosketella, vaikka suukonkin moiskauttaa poskelle, kunhan asianyhteyteen liittyy pallo tai maila.


Elintärkeä kosketus
Tuntoaisti kehittyy aisteistamme ensimmäisenä ja säilyy pisimpään. Vaikka iäkäs ihminen ei kuule tai näe, hän aistii kosketuksen. Vauvalle kosketus on avain maailmaan. Sen avulla vauva oppii ja oivaltaa. Terveen psyykkisen kehityksen kannalta, kosketus on myös vauvalle elintärkeä. Vanhemman rakastava kosketus on itsetunnon ja itseluottamuksen perusta.
Kosketus saattaa jäädä taka-alalle tietyissä elämänvaiheissa. Ajatelkaamme vaikka teini-ikää, jolloin nuori tulee enemmän tai vähemmän allergiseksi vanhempien kosketukselle. Ikään liittyy monenlaista problematiikkaa, joten eikö hali juuri olisi kohdallaan tässä iässä? Eteenkin pojat jäävät tässä iässä vaille kosketusta, sillä he alkavat seurustella tyttöjä myöhemmin.

                                                                                    
HaliCard paranee vanhetessa.

Mistä kosketusta?
Hierojalla ja kampaajalla aikuinen saa nauttia kanssaihmisen kosketuksesta. Myös lemmikkieläimen silittäminen tuo samankaltaisen hyvän olon tunteen. Mutta, sitten nuo tahot loppuvatkin, jos kotoa ei löydy hellyyttä jakavaa kumppania. Kosketuksesta on selvästi puutetta yhteiskunnasamme. Olisikohan Auvisen ja Saarisen kohtalot saaneet eri käänteen, jos he olisivat saaneet enemmän kosketusta osakseen aikuisiällään? Sitä ei varmaksi voi sanoa, mutta se on varmaa, että hali päivässä parantaa elämänlaatua.  

2 kommenttia:

  1. Hei!Kävin lukemassa blogiasi.=) Terveisin:Minna Kähkönen.

    VastaaPoista
  2. Kiva, että kävit =D

    Se antaa puhtia jatkaa kirjoittamista.

    VastaaPoista

Kommenteista hurmaannutaan hymysuin.