maanantai 26. syyskuuta 2011

Pitkäniemi – huokaus kauneutta


Keltaiset jykevät kivirakennukset Pyhäjärven rannalla - Tervetuloa Nokian Pitkäniemeen. Täällä on aika pysähtynyt. Luulen päärakennuksen kellon lyöneen viimeisen kumahduksensa 1800-luvun lopulla, jolloin kaikki tämä seesteinen kauneus sai alkunsa. Kasvoi puutarhaksi, huvimajoineen ja puukujineen, kivilinnojen ympärille. 

 
Jalanjäljet rantapolulla
Keiden jalanjäljet ovat painautuneet rannan poluiksi? Lukuisat ovat ne tarinat ja ihmiskohtalot, jotka Pitkäniemi kätkee sisällensä. Huokauksia, huutoja ja kyyneleitä, kenties. Onnistumisia ja jälleennäkemisiä, niitäkin. Tämä on kaikki arvailua, mielikuvituksen haparoivaa lentoa.  Se on kuitenkin varmaa, että täällä on eletty, jopa kuoltukin. Pitkäniemi toimii edelleenkin psykiatrisena sairaalana, vaikkei sitä päältäpäin osaa arvata. 
 

Toivoen, muistaen
Lehdissä on keskusteltu Pitkäniemen psykiatrisen sairaalan sijainnista. Sanotaan, että sairaalan tulisi olla keskeisellä paikalla, mieluiten sijaita samassa pihapiirissä Tampereen yliopistollisen sairaalan kanssa, jonka osana se toimii. Mitä ikinä tulevaisuus tuokaan tullessaan, toivon Pitkäniemen säilyvän entisellään. Inspiroivana paikkana, jossa jokainen rantakivi laulaa omaa säveltään. Hyräillen toivoen, muistaen sanat, jotka herättivät kohmeisen unesta.  


Lisää tietoa ja kuvia Pitkäniemestä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenteista hurmaannutaan hymysuin.