sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Sinä et kuulu tänne, Beiron – lastenkirja, jonka aikuinen myös mielellään lukee


Innostuneet hännät viuhuvat koiranäyttelyssä taputusten säestämänä. Anna Härmälän lastenkirjassa, ”Sinä et kuulu tänne, Beiron”, koiranäyttelyyn osallistuminen osoittautuu kuitenkin hieman monimutkaisemmaksi seikkailuksi, kun Beiron-koira päättää osallistua näyttelyyn. 

 ”…tunnistan kyllä rotuni, kun näen sen!”, Beiron-koira toteaa ja lähtee etsimään rotutovereitaan koiria kuhisevalta niityltä. Helpommin sanottu kuin tehty, sillä kukaan ei näytä haluavan Beironia joukkoonsa. Mihin Beiron oikein kuuluu? 

Kuva: Schildts Kustannus Oy
 


”Sinä et kuulu tänne, Beiron” on tarina ystävyydestä ja itsensä löytämisestä. Kirja on Anna Härmälän esikoisteos, jonka hän on itse sekä kuvittanut, että kirjoittanut. ”Sinä et kuulu tänne, Beiron” -kirja, ilmestyi syksyllä Shildstin kustantamana. Kirja tullaan myös julkaisemaan Tanskassa, Lamberthin kustantamon kautta. Kirja on saatavana myös ruotsinkielisenä. 

Moikka Anna, mistä sait ajatuksen kirjan tarinaan?
- Olen aina halunnut tehdä lastenkirjan. Kun saimme avomieheni kanssa koiramme Beironin ja Jorin, aloimme yhdessä pallottelemaan heidän tarinaansa lastenkirjana. Pikkuhiljaa rupesin työstämään satua ihan tosissani. Koiramme ovat hyvin persoonallisia otuksia ja heidän luonteenpiirteiden pohjalta oli helppo alkaa rakentamaan kirjan hahmoja.

Mitä rotua Beiron on?
- Oikea Beiron on kuulemma "Espanjan viemärirotta" ja "mini hyeena". Kirjassa tämä jätetään lukijan tulkinnan varaan.

Yksi kirjan teemoista on suvaitsevaisuus. Mitä suvaitsevaisuus merkitsee sinulle?
Suvaitsevaisuus on aina ajankohtainen ja tärkeä teema. Se on muiden ihmisten mielipiteiden ja näkökulmien kuuntelemista ja kunnioittamista. Suvaitsemattomuutta ei kuitenkaan pidä suvaita.

Olet aiemmin kuvittanut Eevamaria Halttusen kirjoittamat Petra-lastenkirjat. Miltä tuntui kuvittaa oma kirja?
- Ero oman ja toisen kertomuksen kuvittamisessa on suuri. Sinä et kuulu tänne, Beiron -kirjassa olen käyttänyt kuvakerrontaa sarjakuvamaisesti. Olen siis tavallaan kirjoittanut kirjan kuvin. Tekstin olen lisännyt lopuksi niihin kohtiin mihin sitä on tarvittu.

Minne kuuluu Anna Härmälä?
- Norjassa asuessani tunsin itseni vahvasti suomalaiseksi. Kun nyt taas käyvin Bergenissä, huomasin kuuluvani myös sinne. Jos matkustan kauemmas, identifioidun vahvasti pohjoismaalaiseksi. Kuulun sinne, missä minulle tärkeät ihmiset (ja koirat) ovat.

Onko sinulla uutta kirjaa tekeillä?
- Tekeillä on uusi kirja. Se kertoo tällä kertaa Beironin naapurista Jorista. Pyrin myös jatko-osassa käsittelemään vähän hankalampia teemoja leikkisällä tavalla.Lukiessani upposin kirjan hauskoihin yksityiskohtiin. Pienet veikeät metsäneläimet elävät kirjassa omaa tarinaansa. Minusta miltei tuntui, kuin tarina olisi herännyt henkiin, aivan kuin Beiron olisi tassutellut vierelläni.


Lue lisää kirjailija Anna Härmälästä:

Jos pidit blogista, kerro myös kaverille Hymy

2 kommenttia:

Kommenteista hurmaannutaan hymysuin.