torstai 29. joulukuuta 2011

Tupakkaa ainoastaan tiskin alta 2012


Tupakkaa saa vuoden vaihteen jälkeen ainoastaan tiskin alta. Uuden tupakkalain mukaan tupakkatuotteita ei saa olla enää esillä vähittäismyynnissä. Tupakkaa myydään toki jatkossakin kaupan kassoilla ja kioskeissa, mutta näkyä ne eivät saa. Pyydettäessä tupakan ostaja voi saada katseltavaksi tupakkakuvaston, luettelon hintatietoineen. Tupakka-automaatit uudistuvat tupakkalain myötä. Uusissa automaateissa tupakkatuotteet valitaan numerokoodin avulla.


Kuva: YLE/Sari Selin


Tavoitteena on saada tupakointi loppumaan kokonaan Suomesta. Sosiaali- ja terveysministeriöstä kerrotaan lakiuudistuksen takana olevan etenkin nuorison suojelu. Suomi on tällä hetkellä ainoa maa maailmassa, jossa tupakoinnin loppuminen on säädetty lain päämääräksi. 

Hullun ideaalia, ei tupakointi näin Suomesta lopu. Tupruttelun kielto baareissa oli hyvä veto, mutta tämä kuulostaa vain naurettavalta. Ei tämä saa ihmisiä vähentämään tupakoimista. Enkä usko, että nuorison kokeilunhalu lainuudistuksen myötä vähenee. Miksi ei sitten kieltää tupakointi kokonaan saman tien, vaikka eihän tuo kieltolakikaan juomista Suomesta lopettanut. 

Mannerheimin Lastensuojeluliitosta ehdotetaan, että myös alkoholituotteet tulisi siirtää pois kuluttajan silmistä. Näin suojeltaisiin nuorisoa alkoholin haitoilta. Kyllä nyt ollaan ihan hakoteillä jos nuorison hyvinvointia halutaan parantaa. Mieluummin tulisi panostaa lastensuojelu- ja nuorisotyöhön.  Itse alalla työskennelleenä tiedän, mitä ihmeitä henkilökunnan lisääminen saisi aikaan.


Valviran ohejeistus uutta tapakkalakia varten:
Jos pidit blogista, kerro myös kaverille   
 

2 kommenttia:

  1. Joo, tänään olin myyjänä kaupan kassalla ja sanailin asiasta englantia puhuvan miehen kanssa, kun ensin kerroin hänelle laista. Käytännöllinen lopputulos on se, että 10-30 vuotta tupakoineet unohtavat kassalla ostaa ne jokapäiväiset savukkeensa ja tulee hidastelua kassalla näiden "ainiin!" -tyyppien vuoksi. Suojeltavat nuoret taas todennäköisesti kokevat röökit houkuttelevana kiellettynä hedelmänä.

    VastaaPoista
  2. Totta, kielletty hedelmä houkuttelee aina ja viivästyksiä tulee varmaan kassajonoissa.

    T. Niini

    VastaaPoista

Kommenteista hurmaannutaan hymysuin.