torstai 29. syyskuuta 2011

Äiti – tuo myyttinen henkiolento


Keskuudessamme elää tuhansia myyttihahmoja. Suurella todennäköisyydellä olet itsekin kyseinen sadunhohtoinen taruolento. Äiti, tuo kaikki hoitava, hyväntuulinen pyhä madonna.


Etuliite se äidin määrää
Äiti-sanalla on yhtä monta merkitystä, kuin äitejä maailmassa. Kaksituhatta luvulle tultaessa äiti-sana on saanut eteensä erilaisia lisäliitteitä. Curling-äiti, luomu-äiti tai tiikeri-äiti, nykyään ei voi olla pelkkä äiti. Sinun tulee tarkentaa minkälainen äiti sinä olet. Tulevaisuudessa lapset eivät enää leiki perheleikkejä, joissa esiintyy äitejä. Tulevissa leikeissä vilahtelee niin ura-äitejä kuin koti-äitejä, pelkät äidit ovat historiaa. 

                                                                                                                 
                                                                      
Äidin kielletyt tunteet
Äiteyteen liittyy paljon suuria tunteita ja odotuksia.  Äideiltä odotetaan paitsi oikeanlaisia tekoja, myös oikeanlaisia tunteita. Väestöliitto julkaisi vuonna 2008 kirjan, Äidin kielletyt tunteet. Kirjassa 63 äitiä kertovat omista, kielletyiksi kokemistaan tunteista. Negatiiviset ja itsekkäät tunteet herättivät äideissä pelkoa ja häpeää. Monet kokivat vaikeiksi myös tilanteet, joissa äiti joutui asettamaan oman etunsa lapsen edelle.

Väestöliiton tutkijoiden mukaan kyseiset tunteet, eivät suinkaan ole poikkeavia, vaan niitä esiintyy kaikilla äideillä. Mitä vähemmän näistä tunteista puhutaan, sen kauemmin äiti-myytti, onnellisena ja iloisena tilana, säilyy yhteiskunnassamme. Tarpeeksi hyvä!
Äitinä oleminen ei siis aina ole tai tule olla herkkua. Saarioinen taas antoi oman panoksensa äiteyden helpottamiseen, lanseeraamalla ”Äitien tekemää ruokaa”. Ihan kiva, mutta mitä tekemistä näillä einesaterioilla on äitien kanssa. Ei sitten mitään. Äiteydellä vaan sattuu olemaan hyvä brändi, jolla myydä kotitekoisen ruuan illuusioita. 

Hituinen jos, elää sisälläni.
Äidin saappaat ovat isot täytettäviksi. Kun ajatus äiteydestä pelottaa, turvaudun Donald Winnicottin käsitykseen tarpeeksi hyvästä vanhemmuudesta. Useimmat vanhemmat ovat tarpeeksi hyviä vanhempia, eikä täydellisiä vanhempia ole olemassakaan. Ainoa etuliite joka äiti-sanan eteen tulisi liittää, on ”tarpeeksi hyvä”. Lisää tietoa Väestöliiton kirjasta, Äidin kielletyt tunteet.

5 kommenttia:

 1. Se mikä tässä ilmiössä on kaikista veemäistä on se, että nainen on naiselle susi mitä tulee äitiyteen. Millään muulla elämän alueella en ole kokenut niin paljon naisten välistä epäsolidaarisuutta ja piikkittelyä kuin äitiydessä. Ei sinänsä, että siitä viis veisaisin, mutta ihmetyttää vaan joidenkin halu tuomita toisten valintoja.

  VastaaPoista
 2. Lisää hyviä kommentteja, kokemuksia ja mielipiteitä otetaan mielenkiinnolla vastaan.

  VastaaPoista
 3. Oli kyllä kiinnostava tilanne ikeassa ku annoin yli vuoden ikäiselle tytölleni pillimehua ja viereisen pöydän äiti kääntyy tuijottamaan paheksuvasti... Teki mieli snepata lihapullalla otsaan ja sanoa että hoida omasi niin minä hoidan omani..
  Tekeekö se minusta minusta huonon äidin että annoin lapselleni mehua.. Omasta mielestäni ei!
  Joten ymmärrän laumanemon kommentin "nainen on naiselle susi". :)

  VastaaPoista
 4. Homo homini lupus eli Ihminen on ihmselle susi - väittämä vielä menettelee ja pitänee paikkansakin. Mutta että äiti on äidille susi, kuulostaa epämiellyttävältä. Eikö riitä, että isovanhemmat kuittailevat lasten kasvatuksesta?

  VastaaPoista
 5. Äitien tulisi vetää yhtä köyttä!

  VastaaPoista

Kommenteista hurmaannutaan hymysuin.