keskiviikko 9. marraskuuta 2011

Kadonneen isän jäljillä

Oletko ikinä tullut miettineeksi, mitä tiedät isästäsi? Luultavasti tiedät minkä merkistä autoa hän ajaa ja mitä jääkiekkojoukkuetta hän kannattaa. Mutta tiedätkö mitä hän ajattelee ja tuntee?  Ja tunteeko isäsi sinut?


 Minulle ajatus heräsi viime syksynä, katsoessani MTV3:n Kadonneen jäljillä -ohjelmaa, jossa etsitään kadonnutta sukulaista tai ystävää. Monet meistä ovat asuneet isiemme kanssa ainakin 18 vuotta saman katon alla, mutta tiedämme heistä yhtä vähän kuin kerrostalon seinänaapurista. Vähäiseen tuntemiseen ja kanssakäymiseen saattaa useinkin vaikuttaa, että useat isät ovat paljon töissä. He jatkavat omien isiensä jalanjäljissä perheensä leivän tuojana, mihin ei kuulu aktiivinen osallistuminen lasten asioihin. 


 Useinkin tyttärille isät jäävät taka-alalla oleviksi kysymysmerkeiksi, sillä varsinkin viime vuosisadan perheenisät ovat olleet enemmän työmiehiä kuin isähahmoja. Mallin puuttuessa, eivät isät ole osanneet olla tyttöjensä kanssa. Mistä tyttären kanssa voi keskustella, ja mitä jos isä ei muutenkaan ole keskustelutaitoinen supliikkimies? Useimmiten yhteinen tekeminen tai harrastus on ratkaisu tähän pulmaan. Helpommin sanottu kuin tehty. Jos tytärtä ei kiinnosta jalkapallo tai lätkä, ja isää taas ei hevoset tai shoppailu, ovat tiet jo eronneet. Kariutuuko isän ja tyttären yhdessäolo eri sukupuolirooleihin? Isä on tyttären henkisen kasvun kannalta tärkeä ihminen ja tämän takia isän tulee olla enemmän kuin pelkkä autokuski ja rahasponsori. Isä on äidin ohella tyttären hyvän itsetunnon perusta. Hyväksyvä ja läsnäoleva isä auttaa tytärtään luomaan hyvän ja tasapainoisen omakuvan. Eheä omakuva helpottaa murrosiässä, jolloin tytöt eivät pelkän isähahmon kaipuussa suostu mihin tahansa suhteeseen, vaan malttavat odottaa sitä oikeaa. Joten isät, kehukaa tyttäriänne. Antakaa tyttärenne ymmärtää sanoin ja halauksin, että he ovat teille maailman tärkeimpiä pikku prinsessoja ja maailman ihanimpia tyttöjä. 

Isät, te olette tärkeitä meille. Mennään yhdessä vaikka shoppailemaan, sillä te tarvitsette vaatteita siinä missä mekin. Unohtamatta miten hyviä makutuomareita me tyttäret olemme. Kehutaan toinen toisiamme, sillä myös isät ansaitsevat ja tarvitsevat kehuja.
Jos pidit blogista, kerro myös kaverille Hymy

4 kommenttia:

 1. Kaikkien isien pitäisi lukea tämä.

  VastaaPoista
 2. Lukea ja kommentoida. Olisi kiva kuulla myös isien kommentteja.

  VastaaPoista
 3. Kiitos tästä hyvästä kirjoituksesta! Osuitte naulan kantaan. Kahlasinpa saman tien kirjoituksianne muutaman kuukauden taaksepäin ja tulen toistekin!

  VastaaPoista
 4. Kiitos Satu! Kommentisi saa jatkamaan blogin tekemistä entistä innokkaammin =D

  VastaaPoista

Kommenteista hurmaannutaan hymysuin.